Wina czerwone
Regent
Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa na dobrej jakości wina czerwone. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność dość wysoka przy dobrym zdrewnieniu pędów dochodząca do – 24 C0 natomiast okres dojrzewania wydaje się odpowiedni dla polskich warunków klimatycznych.
Krzew rośnie silnie. Liście średniej wielkości pięcioboczne z trzema wyraźnymi klapami, lub pięcioklapowe ze słabo zaznaczonymi dolnymi , bocznymi klapami. Plenność jest wysoka. Grona średniej wielkości , z dość gęsto osadzonymi jagodami. Jagody kuliste, małe, rzadziej średnie. Skórka jagód granatowoczarna. Miąższ bezbarwny. Owoce zaczynają się wybarwiać na początku września i zazwyczaj w połowie tego m-ca gromadzą wysoką zawartość ekstraktu , przekraczającą 22%.
Odmiana dobrze się sprawdza w naszym klimacie, przez co obecnie da się zauważyć wzrost jej popularności w Polsce. Jest to związane między innymi z wyższą odpornością na choroby, oraz lepszymi efektami przy wytwarzaniu wina. Odporność na choroby jest dość wysoka, jednak w latach o niekorzystnym przebiegu warunków pogodowych wymaga kilku zabiegów przeciw mączniakowi rzekomemu. Wino uzyskiwane z tej odmiany jest bardzo dobrej jakości, o ładnej czerwonej barwie, średniej zawartości garbników, ale dobrze zrównoważone, ekstraktywne.
Odmiana jest polecana do uprawy w najcieplejszych rejonach Polski. Konieczne są jednak dalsze badanie tej odmiany pod względem przydatności tej odmiany do uprawy na terenie Polski.
Rondo
Bardzo dobra, plenna odmiana do wyrobu czerwonego wina. Nadaje się do naszych warunków. Ze względu na wczesne rozpoczynanie wegetacji wrażliwa na wiosenne przymrozki. Krzewy nie posiadają zbyt wysokiej mrozoodporności, ale po uszkodzeniu bardzo szybko się regenerują wydając wysoki plon. Występują także problemy z fizjologicznym dojrzewaniem jagód - pomimo wysokiej zawartości cukrów (ok. 20 %) i spadku kwasowości często poniżej 8 g/l występuje niepełne (około 30-50 %) wybarwienie pestek. Ponadto odmiana ta jest bardzo wrażliwa na choroby, zwłaszcza mączniaka rzekomego winorośli i szarą pleśń, dlatego też, odmiana ta traci ostatnio na popularności na rzecz odmiany Regent.
Wzrost umiarkowanie silny. Średnia wrażliwość na mróz. Plonuje obficie i z reguły niezawodnie. Grona średniej wielkości, rozgałęzione, umiarkowanie zwarte do zwartych. Jagody najczęściej małe, kuliste o średnio wczesnej porze dojrzewania. Do przerobu owoce zbieramy w połowie września. Skórka granatowoczarna, bogata w taniny. Miąższ soczysty bezbarwny o malinowym aromacie. Mimo problemów uprawowych odmiana ta jest jedną z najlepszych na wina czerwone. Daje wina bardzo dobrej jakości, o ładnej rubinowej barwie, przyjemnym czereśniowo-malinowym aromacie.
Marechal Foch
Przerobowa odmiana na czerwone wina polecana do uprawy do uprawy na terenie całego kraju, nawet w okolicach o nie sprzyjającym klimacie dla innych odmian.
Krzew rośnie silnie, na żyznych glebach bardzo silnie. Plonuje niezawodnie i regularnie. Liście średniej wielkości do dużych, z trzema klapami, grubo ząbkowane. Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego winorośli, a także szarą pleśń
Grona są małe 70-100g cylindryczne lub cylindryczno-stożkowe, jagody okrągłe, małe 1,12g, granatowoczarne, wybarwiają się często już na początku września. Miąższ soczysty, łatwo oddzielający się od skórki, o barwiącym czerwonym kolorze, bardziej intensywnym przy późnym zbiorze. Marechal Foch dojrzewa we wrześniu, zbiór najczęściej pod koniec września.
Jedna z najlepszych odmian na czerwone wino, rozpowszechnianych w kraju. W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem zdominowanym przez nutę czereśniową i średnią zawartością tanin, co sprawia, że wino nie jest zbyt szorstkie.
Wina możliwe do dłuższego leżakowania. Dobrze się komponuje z winami posiadającymi w niektórych latach mniejszą kwasowość, np Leon Millot.
Leon Millot
Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach. Odmiana dość odporna na choroby zwłaszcza mączniaka rzekomego winorośli i szarą pleśń. Leon Millot jest odmianą o bardzo dużej sile wzrostu, przez co polecana jest do uprawy w wysokich formach np. w systemie V.
W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem, o średniej zawartości tanin, zdominowanym przez nutę borówkową. W moszczu kwasy nieco mniejsze, a cukry większe niż u odmiany Marechal Foch. Cuvee tych 2-ch odmian dobrze się komponuje i daje wina możliwe do dłuższego przechowywania.