Wino białe
Muskat Odesski
Odmiana pochodząca z Ukrainy. Pora dojrzewania owoców wczesna, zbiór na przetwory w ciepłych rejonach kraju w połowie września. Grona średniej wielkości, często rozgałęzione, luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąższ soczysty, słodki, bardzo smaczny, o silnym muszkatowym aromacie. Plenność wysoka. Typowa odmiana przerobowa o wysokiej wydajności moszczu. Wytrzymałość na mróz niezbyt duża dochodząca do -23 C0. Wcześnie rozpoczyna wegetację przez co narażona jest na późno wiosenne przymrozki. Odporność na choroby dość wysoka. Według niektórych źródeł często zdarza się zasychanie kwiatostanów w przypadku braku mikroelementów w glebie podczas kwitnienia. Wino bardzo dobrej jakości o muszkatowym aromacie i stosunkowo niskiej zawartości kwasów organicznych. Odmiana do uprawy w najcieplejszych rejonach Polski.
Seyval Blanc
Odmiana bardzo plenna, wymagająca umiejętnego obciążenia owocami; na przeciążonych krzewach owoce gorzej dojrzewają, a łoza źle drewnieje. Wzrost krzewów średnio silny, a na glebach ubogich i suchych słaby. Uprawiając krzew na glebach żyznych można stosować dłuższe cięcie łozy, a krzewy prowadzić w jedno- lub dwuramiennej formie Guyota. Grona średniej wielkości do dużych, stożkowato- cylindryczne, zwarte. Jest to odmiana o wysokiej odporności na mróz. Bez większych uszkodzeń wytrzymują spadki temperatury do -26 C0. Odporności na choroby grzybowe bardzo wysoka, może być uprawiana bez ochrony chemicznej. Wina lekko owocowe, świeże. Aromaty owoców cytrusowych i kiwi. Po dwóch trzech latach leżakowania wino osiąga często górną granicę w kategorii win stołowych.
Bianca
Grona średniej wielkości , do dużych, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki. W cieplejsze lata zawartość cukru w owocach osiąga z łatwością 20 %, dzięki czemu można z niej produkować wina bez dodatkowego dosładzania moszczu. Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Pędy wcześnie drewnieją dzięki czemu z łatwością wytrzymuje spadki temp. dochodzących do -25 C0. Odporność na choroby - wysoka. Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. Ze względu na bardzo dobry smak owoców w uprawie amatorskiej stosowana często jako odmiana deserowa.
Krzew rośnie umiarkowanie silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.
Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszej połowie października. Aby osiągnąć wyższą wydajność miąższu należy przeprowadzić kilku godzinną macerację (od 4-6 godzin).
Aurora
Mrozoodporna odmiana z przeznaczeniem do wyrobu wina. Półprzeźroczyste biało-zielonkawe owoce z rumieńcem od nasłonecznionej strony. Plonuje niezawodnie w polskich warunkach.
Krzew rośnie silnie i nadaje się także do wysokopiennego formowania w formie pergoli. Zagęszcza się silnie i wymaga dlatego starannego cięcia , w tym letniego, gdyż wydaje wiele pędów. Mrozoodporność bardzo wysoka dochodząca do – 28 C0 . Dobrze regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Wydaje bardzo dużo płodnych latorośli ze wszystkich pąków zapasowych, przynasadowych i tzw. wilków. Grona średniej wielkości, wydłużone , lekko zwarte, cylindryczne z małymi skrzydełkami. Szypułka gron podobnie jak latorośle zabarwiona jest na czerwono. Najlepiej rośnie i owocuje na glebach lekko kwaśnych. Przy odczynie gleby zbliżonym do obojętnego, występują na starszych liściach objawy niedoboru magnezu — są to żółtobrązowe plamy na blaszkach liściowych, głównie w przestrzeniach między bocznymi nerwami. Owoce nadają się do lekkiego wina stołowego,, o dość niskim ekstrakcie bezcukrowym. Lepszej jakości wino można uzyskać z gleb gliniastych. Najlepiej nadaje się do kupażowania z innymi bardziej aromatycznymi winami.
Sibera
Niemiecka odmiana winnicza, z której w polskich warunkach klimatycznych można otrzymać wino typu riesling. Wrażliwa na wiosenne przymrozki jednak dobrze się po przymrozkach regeneruje. Wzrost krzewów silny. Pędy wcześnie i dobrze drewnieją. Grona średniej wielkości, najczęściej luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, jasnozielone z gęstym, białawym woskowym nalotem na powierzchni. Zawartość cukru w soku rzadko przekracza 20%.
W przeciętne lata -na glebach lekkich i suchych owoce dojrzewają pod koniec września, a na żyznych i wilgotnych w pierwszej dekadzie października.
Krzewy bez większych problemów znoszą spadki temperatur do -26 oC. Natomiast są dość podatne na późnowiosenne przymrozki ze względu na wczesne rozpoczęcie wegetacji. Odmiana podatna na mączniaka rzekomego jak również właściwego, dlatego nie powinno się jej sadzić w rejonach gdzie występuje.
Hibernal
Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Wzrost krzewów umiarkowanie silny, wyrównany i niesprzyjający zagęszczeniu. Polecane cięcie średnio długie i krótkie. Pędy bardzo dobrze drewnieją i bez większych problemów wytrzymują spadki temperatur do -25C0. Odporność na choroby grzybowe średnia.
Pora dojrzewania owoców połowa października. Odmiana polecana na wina lodowe i słomkowe. Mocno dojrzałe owoce z łatwością osiągają 22% cukru i lekko podwyższoną kwasowość dochodzącą nawet do 12 g/l kwasu winowego, dlatego owoce powinny być zbierane najpóźniej jak jest to możliwe. Wina z niej otrzymane mają lekko kwaskowaty smak, mocno aromatyczne.
Johanniter
Jest to nowa niemiecka odmiana o umiarkowanym wzroście i dość dobrej plenności. Odporność na choroby wysoka. Wytrzymałość na mróz dochodząca do -25 oC. Grona są średniej wielkości, średnio zwarte lub zwarte, cylindryczne często z bocznymi skrzydełkami. Jagody średniej wielkości, żółtozielone. Owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie października, jednak zbiór powinno się dokonywać możliwie późno ze względy na podwyższoną zawartość kwasów organicznych. Odmiana polecana jest na najlepsze stanowiska.
Jutrzenka
Odmiana wyhodowana przez pana Romana Myśliwca w winnicy "Golesz" w Jaśle. Krzewy rosną umiarkowanie silnie. Plenność wysoka już w pierwszych latach owocowania. Wytrzymałość na mróz dochodzi do -24 oC. Pora dojrzewania owoców dość wczesna przełom września i października. Grona średniej wielkości, stożkowo-cylindryczne średnio zwarte. Jagody średniej wielkości, kulistawe, żółtozielone. Miąższ średnio zwarty, o bardzo intensywnym aromacie świeżej mięty i liści czarnej porzeczki. Krzewy średnio odporne na choroby, przy mniej sprzyjającej pogodzie wymagają kilku zabiegów przeciwko mączniakowi rzekomemu winorośli. Owoce Jutrzenki stanowią wartościowy surowiec do uprawy win likierowych i wzmacnianych oraz do aromatyzowania neutralnych kupaży.
Solaris
Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana przeznaczona do wyrobu wina. Ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Odporna na mączniaka. Pomimo nie ustalonej mrozoodporności odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.
Wzrost krzewów silny. Liście 3 lub 5 klapowe, bardzo duże, karbowane.
Grona średniej wielkości, cylindryczno stożkowe, długie ze skrzydełkiem o masie 150g
Jagody najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3g. Dojrzewają wcześnie w połowie września.
Miąższ o naturalnym winnym smaku. Jest to jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu, część jagód ulega botrytyzacji (powierzchniowemu gniciu), a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%.
Wysoka mrozoodporność od -23 oC do -28 oC.
Wino jest bardzo dobrej jakości, aromatyczne, łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów. Może być bardzo przydatne do mieszania z winami o zbyt wysokiej kwasowości.