Szczepy na wino białe   -   Sibera

 

   Niemiecka odmiana winnicza, z której w polskich warunkach klimatycznych można otrzymać wino typu riesling. Wrażliwa na wiosenne przymrozki jednak dobrze się po przymrozkach regeneruje. Wzrost krzewów silny. Pędy wcześnie i dobrze drewnieją. Grona średniej wielkości, najczęściej luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, jasnozielone z gęstym, białawym woskowym nalotem na powierzchni. Zawartość cukru w soku rzadko przekracza 20%.
W przeciętne lata -na glebach lekkich i suchych owoce dojrzewają pod koniec września, a na żyznych i wilgotnych w pierwszej dekadzie października.

   Krzewy bez większych problemów znoszą spadki temperatur do -26 oC. Natomiast są dość podatne na późnowiosenne przymrozki ze względu na wczesne rozpoczęcie wegetacji. Odmiana podatna na mączniaka rzekomego jak również właściwego, dlatego nie powinno się jej sadzić w rejonach gdzie występuje.

 


 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
al. Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rector[a]urk.edu.pl
12 662 42 51
12 633 62 45
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
ESP: /URKRAKOW/skrytka
© 2019 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki URK