Niemiecka odmiana winnicza, z której w polskich warunkach klimatycznych można otrzymać wino typu riesling. Wrażliwa na wiosenne przymrozki jednak dobrze się po przymrozkach regeneruje. Wzrost krzewów silny. Pędy wcześnie i dobrze drewnieją. Grona średniej wielkości, najczęściej luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, jasnozielone z gęstym, białawym woskowym nalotem na powierzchni. Zawartość cukru w soku rzadko przekracza 20%.
W przeciętne lata -na glebach lekkich i suchych owoce dojrzewają pod koniec września, a na żyznych i wilgotnych w pierwszej dekadzie października.
Krzewy bez większych problemów znoszą spadki temperatur do -26 oC. Natomiast są dość podatne na późnowiosenne przymrozki ze względu na wczesne rozpoczęcie wegetacji. Odmiana podatna na mączniaka rzekomego jak również właściwego, dlatego nie powinno się jej sadzić w rejonach gdzie występuje.