Szczepy na wino czerwone   -   Rondo

 

   Bardzo dobra, plenna odmiana do wyrobu czerwonego wina. Nadaje się do naszych warunków. Ze względu na wczesne rozpoczynanie wegetacji wrażliwa na wiosenne przymrozki. Krzewy nie posiadają zbyt wysokiej mrozoodporności, ale po uszkodzeniu bardzo szybko się regenerują wydając wysoki plon. Występują także problemy z fizjologicznym dojrzewaniem jagód - pomimo wysokiej zawartości cukrów (ok. 20 %) i spadku kwasowości często poniżej 8 g/l występuje niepełne (około 30-50 %) wybarwienie pestek. Ponadto odmiana ta jest bardzo wrażliwa na choroby, zwłaszcza mączniaka rzekomego winorośli i szarą pleśń, dlatego też, odmiana ta traci ostatnio na popularności na rzecz odmiany Regent.

   Wzrost umiarkowanie silny. Średnia wrażliwość na mróz. Plonuje obficie i z reguły niezawodnie. Grona średniej wielkości, rozgałęzione, umiarkowanie zwarte do zwartych. Jagody najczęściej małe, kuliste o średnio wczesnej porze dojrzewania. Do przerobu owoce zbieramy w połowie września. Skórka granatowoczarna, bogata w taniny. Miąższ soczysty bezbarwny o malinowym aromacie. Mimo problemów uprawowych odmiana ta jest jedną z najlepszych na wina czerwone. Daje wina bardzo dobrej jakości, o ładnej rubinowej barwie, przyjemnym czereśniowo-malinowym aromacie.

 


 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie