Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Wzrost krzewów umiarkowanie silny, wyrównany i niesprzyjający zagęszczeniu. Polecane cięcie średnio długie i krótkie. Pędy bardzo dobrze drewnieją i bez większych problemów wytrzymują spadki temperatur do -25C0. Odporność na choroby grzybowe średnia.
Pora dojrzewania owoców połowa października. Odmiana polecana na wina lodowe i słomkowe. Mocno dojrzałe owoce z łatwością osiągają 22% cukru i lekko podwyższoną kwasowość dochodzącą nawet do 12 g/l kwasu winowego, dlatego owoce powinny być zbierane najpóźniej jak jest to możliwe. Wina z niej otrzymane mają lekko kwaskowaty smak, mocno aromatyczne.