Szczepy na wino białe   -   Hibernal

 

   Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.

   Wzrost krzewów umiarkowanie silny, wyrównany i niesprzyjający zagęszczeniu. Polecane cięcie średnio długie i krótkie. Pędy bardzo dobrze drewnieją i bez większych problemów wytrzymują spadki temperatur do -25C0. Odporność na choroby grzybowe średnia.

   Pora dojrzewania owoców połowa października. Odmiana polecana na wina lodowe i słomkowe. Mocno dojrzałe owoce z łatwością osiągają 22% cukru i lekko podwyższoną kwasowość dochodzącą nawet do 12 g/l kwasu winowego, dlatego owoce powinny być zbierane najpóźniej jak jest to możliwe. Wina z niej otrzymane mają lekko kwaskowaty smak, mocno aromatyczne.

 


 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie