Grona średniej wielkości , do dużych, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki. W cieplejsze lata zawartość cukru w owocach osiąga z łatwością 20 %, dzięki czemu można z niej produkować wina bez dodatkowego dosładzania moszczu. Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Pędy wcześnie drewnieją dzięki czemu z łatwością wytrzymuje spadki temp. dochodzących do -25 C0. Odporność na choroby - wysoka. Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. Ze względu na bardzo dobry smak owoców w uprawie amatorskiej stosowana często jako odmiana deserowa.
Krzew rośnie umiarkowanie silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.
Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszej połowie października. Aby osiągnąć wyższą wydajność miąższu należy przeprowadzić kilku godzinną macerację (od 4-6 godzin).