Szczepy na wino białe   -   Muskat Odesski

 

   Odmiana pochodząca z Ukrainy. Pora dojrzewania owoców wczesna, zbiór na przetwory w ciepłych rejonach kraju w połowie września. Grona średniej wielkości, często rozgałęzione, luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąższ soczysty, słodki, bardzo smaczny, o silnym muszkatowym aromacie. Plenność wysoka. Typowa odmiana przerobowa o wysokiej wydajności moszczu. Wytrzymałość na mróz niezbyt duża dochodząca do -23 C0. Wcześnie rozpoczyna wegetację przez co narażona jest na późno wiosenne przymrozki. Odporność na choroby dość wysoka. Według niektórych źródeł często zdarza się zasychanie kwiatostanów w przypadku braku mikroelementów w glebie podczas kwitnienia. Wino bardzo dobrej jakości o muszkatowym aromacie i stosunkowo niskiej zawartości kwasów organicznych. Odmiana do uprawy w najcieplejszych rejonach Polski.

 


 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie