Szczepy na wino białe   -   Muskat Odesski

 

   Odmiana pochodząca z Ukrainy. Pora dojrzewania owoców wczesna, zbiór na przetwory w ciepłych rejonach kraju w połowie września. Grona średniej wielkości, często rozgałęzione, luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąższ soczysty, słodki, bardzo smaczny, o silnym muszkatowym aromacie. Plenność wysoka. Typowa odmiana przerobowa o wysokiej wydajności moszczu. Wytrzymałość na mróz niezbyt duża dochodząca do -23 C0. Wcześnie rozpoczyna wegetację przez co narażona jest na późno wiosenne przymrozki. Odporność na choroby dość wysoka. Według niektórych źródeł często zdarza się zasychanie kwiatostanów w przypadku braku mikroelementów w glebie podczas kwitnienia. Wino bardzo dobrej jakości o muszkatowym aromacie i stosunkowo niskiej zawartości kwasów organicznych. Odmiana do uprawy w najcieplejszych rejonach Polski.

 


 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
al. Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rector[a]urk.edu.pl
12 662 42 51
12 633 62 45
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
ESP: /URKRAKOW/skrytka
© 2019 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki URK