Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa na dobrej jakości wina czerwone. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność dość wysoka przy dobrym zdrewnieniu pędów dochodząca do – 24 C0 natomiast okres dojrzewania wydaje się odpowiedni dla polskich warunków klimatycznych.
Krzew rośnie silnie. Liście średniej wielkości pięcioboczne z trzema wyraźnymi klapami, lub pięcioklapowe ze słabo zaznaczonymi dolnymi , bocznymi klapami. Plenność jest wysoka. Grona średniej wielkości , z dość gęsto osadzonymi jagodami. Jagody kuliste, małe, rzadziej średnie. Skórka jagód granatowoczarna. Miąższ bezbarwny. Owoce zaczynają się wybarwiać na początku września i zazwyczaj w połowie tego m-ca gromadzą wysoką zawartość ekstraktu , przekraczającą 22%.
Odmiana dobrze się sprawdza w naszym klimacie, przez co obecnie da się zauważyć wzrost jej popularności w Polsce. Jest to związane między innymi z wyższą odpornością na choroby, oraz lepszymi efektami przy wytwarzaniu wina. Odporność na choroby jest dość wysoka, jednak w latach o niekorzystnym przebiegu warunków pogodowych wymaga kilku zabiegów przeciw mączniakowi rzekomemu. Wino uzyskiwane z tej odmiany jest bardzo dobrej jakości, o ładnej czerwonej barwie, średniej zawartości garbników, ale dobrze zrównoważone, ekstraktywne.
Odmiana jest polecana do uprawy w najcieplejszych rejonach Polski. Konieczne są jednak dalsze badanie tej odmiany pod względem przydatności tej odmiany do uprawy na terenie Polski.